Decugnano dei Barbi

Vår historia om ”Barbi”

Du vet när man dricker ett vin på en restaurang och tänker ”detta måste jag få tag på”. Precis så var det för ett par år sedan när satt på en restaurang i Italien. Sagt och gjort, vingården låg inte långt ifrån där vi bodde så vi åkte upp. Begränsat med provsmakning, men vi fick tag på det vita vinet som vi hade fastnat för och köpte ytterligare en flaska på chans.

En bra chansning visade det sig att vara. Det var inte bättre än att vi var tvungna att besöka dom igen och under en helgresa bokade vi en provsmakning och nämnde då i förbifarten att vi drev en liten vinimport. När vi kommer upp till vingården möts vi av exportchefen (som vi hade haft kontakt med) – ”There has been a change of plans, your visit has been upgraded” . Vi skulle få möta ägaren…

Enzo Barbi är andra generationen Barbi som nu driver vingården. Mötet hölls ute på terrassen med utsikt över Orvietos landskap. Efter en genomgång av hur Systembolaget fungerar och om våra planer – samt lite vinprovning – så lämnade vi honom en leverantör rikare!

Decugnano dei Barbi

”Decugnano” är ett gammalt namn för höjd som vingården ligger på, ”dei” är ”av” så vinerna görs på ”Kullen av Barbi”. Marken är gammal sjöbotten, fossilerade ostronskal täckt av ett tunnare lager med lerjord. Det är anledningen varför Enzos pappa Claodio startade sin verksamhet 1973. Målet är ett skapa terroir-drivna viner, jorden och miljön skall stå i fokus. Därför var en av de första druvsorterna som han planterade Syrah. Enligt honom är det Syrah som visar terroirn på bästa sätt.

Marken och vinmakeriet görs ekologiskt, men gården har ingen certifiering – ”Det kostar bara pengar”. En inställning som vi har stött på tidigare här nere i Italien. Vinet lagras i 22 grottor som ursprungligen grävdes av etruskerna, så historiens vingslag känns verkligen. De första skriftliga bevisen för att det odlades vin är går tillbaks till 1212 där ”Degugnano” nämns som vinleverantör till prästerskapet i Orvieto.

Vinerna