Terre de la Custodia

Vår historia om ”Terre”

När man sitter och söker igenom internet efter ställen i ett område man skall till, så ramlar man över ett och annat. Man kolla in vinerna, man läser om huset, man mailar dom, man får komma dit. Terre de la Custodia var ett sådant ställe! Vi har varit hos ”Terre” – eller ”lyxstället” som vi smeknamnade det till – tre gånger. Både själva och med delar av vår familj. Alla tre gångerna har vi träffat Danielle Sevoli som ansvarar för vinupplevelsen.

Vinerna

Terre de la Custodia ligger i Montefalco-området i Umbrien. Ett litet okänt område i Italien, men vinerna håller samma kvalitet som du kan hitta i Toscana eller Piemonte. För röda druvor domineras produktionen av Sangiovese men Umbriens tillskott till vinvärlden från Umbrien är Sagrantino. Detta är en druva som ger täta, tanninstinna viner med en fantastisk lagringspotential. Oftast används denna i blandningar med Sangiovese, Montalpulciano eller Merlot. Men när en 100% Sagrantino får några år på nacken (eller varför inte 20?) blir den unik…

På den vita sidan finns två druvor: Grechetto och Trebbiano Spolentino (som inte är samma som ”Trebbiano”=”Ugni Blanc” som är en bulkdruva som man bland annat gör Congac på). Plentis är ett bra uttryck för denna druva.

Se alla Terre De La Custodias viner ut vårt sortiment här

Flaskan

Inte nog med att stället gör vin – dom gör flaskor också! Flaskan är designad av Tosca Sibella Farchioni och har två funktioner: dels gör den lilla urgröpningen att fällningarna i flaskan stannas kvar, dels att man får ett stadigt grepp om flaskan när man serverar.

En del andra tillverkare har bett om att få använda flaskan till deras viner, men hittills har Terre inte släppt på detta….

Terre de la Custodias egen-designade flaska

Du kan även kolla in Terre de la Custodia på Facebook.