Publicerad den Lämna en kommentar

Druvan Sagrantino

Om Umbriens mest planerade blå druva är Sangiovese (mest känd för att komma från Toscana) så är deras riktiga stolthet druvan Sagrantino. Speciellt i området Montefalco, där ca 75 vingårdar producerar vin av Sagrantino men också av Sangiovese, Merlot och andra druvor. Av druvan görs viner i tre olika appellationer: Montefalco Rosso DOC, Montefalco Sagrantino DOCG och Montefalco Sagrantino Passito DOCG. I den första appellationen är Sangiovese huvuddruvan där Sagrantino får ingå med 10-25%, men i Montefalco Sagrantino och Passiton är det Sagrantino i ensamt majestät.

Druvan är en tjockskalig druva med mycket tanniner, högst halter i världen enligt många. Mer än viner gjorda på Aglianico eller Tannat och mer än dubbelt så mycket som Nebbiolo och Cabernet Sauvignon! Mognar sent, skörden är mitten/sent i oktober. Det blir ett mörklila vin med djup röd frukt, plommon och bl.a. kanel och jordighet. Lagring, eller i alla fall lite ålder på flaskan, är att föredra. Vinerna har mycket kraft och behöver lite tid för att runda till sig.

Dessertvinet – Passito – kräver en lite egen beskrivning. Druvorna plockas och torkas sedan på bastmattor för att dra ut vattnet. Sedan pressas druvorna och man får en mycket söt druvmust som man sedan gör vinet på. Man får då den unika kombinationen av ett sött vin med djupa röda toner, lite russin men med tanniner! Har du inte provat detta innan – gör det! En chokladfondant med en sås på tranbär skapar en unik kombination tillsammans med vinet!

Läs mer om vad folk skriver om Sagrantino:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *