Mousserande vin

Mousserande vin görs i två steg: först gör man ett stilla, vitt vin. Sedan tillsätter man bubblor till vinet.

För att få bubblor i ett mousserande vin, finns det fem metoder

  • Traditionella metoden (heter champagnemetoden i Champagne, Metode Cap Classique i Sydafrika osv,)
  • Transfermetoden (även omtappningsmetoden)
  • Tankmetoden (även charmatmetoden)
  • Astimetoden
  • Kolsyremetoden (läskedrycksmetoden)

Traditionella metoden

I det stilla vinet tillsätter man jäst och lite socker och försluter sedan korken. Man får då en andra jäsning i flaskan. Men eftersom korken är på så löser sig koldioxiden från jästen i vinet och man får då bubblor. För att få ut jästen (fällningen som blir av jästcellerna) så vänder man sakta flaskan upp-och-ner då att sedimentet hamnar vid korken. Sedan kyler man ner flaskhalsen så det bildas en ispropp, tar av kapsylen, isklumpen (med jästsedimentet) åker ut så tillsätter man lite extra vin+eventuellt socker och sätter på den riktiga korken.

Transfermetoden

Kolsyrejäsningen sker i flaskan med att få ut jästfällningen så tappas vinet från flaskan till en trycktank. Vinet filtreras, vin och socker tillsätts och sedan tappas på flaska igen.

Tankmetoden

Den andra jäsningen sker i en stor tank. När kolsyrejäsningen är färdig tappas vinet upp på flaska under tryck.

Astimetoden

Liknar tankmetoden, men där man istället för ett färdigjäst vitt vin har ojäst druvmust i en trycktank. Resultatet blir ett bubbligt vin med hög sötma och låg alkoholhalt. Tappas sedan från trycktanken till flaska.

Kolsyremetoden

Ett vitt vin som helst enkelt ”SodaStreamas”… man tar ett vitt vin in i en trycktank och sedan tillsätter man koldioxid som löser sig i vinet.

« Back to Glossary Index